Begrippenlijst

Algemeen

Aantal dagen

Het aantal dagen waaruit de vakantie bestaat. Van aankomst tot en met vertrek. Een reis van 8 dagen houdt dus vaak 7 overnachtingen in.

Vanafprijs

De vanafprijs die wordt berekend voor een bepaalde reis. Vaak wordt deze prijs weergegeven per persoon. Afhankelijk van wat voor lastminute je hebt gekozen, is dit de prijs die je betaalt excl. bijkomende kosten zoals administratiekosten en/of toeristenbelasting. Deze bijkomende kosten zijn afhankelijk van de desbetreffende organisatie die de reis organiseert.

Vervoer

Boot

De reis is inclusief vervoer naar de bestemming per boot.

Bus

De reis is inclusief vervoer naar de bestemming per bus.

Eigen vervoer

Vervoer naar de bestemming met eigen vervoer.

Trein

De reis is inclusief vervoer naar de bestemming met de trein.

Vliegtuig

De reis is inclusief vervoer naar de bestemming met het vliegtuig. Soms zijn de transfers naar het hotel ook inbegrepen.

Verzorging

Logies

Overnachting(en) zonder verzorging.

Logies & ontbijt

Overnachting(en) inclusief ontbijt. Diner en lunch niet inbegrepen.

Halfpension

Overnachting(en) inclusief ontbijt en diner. Lunch niet inbegrepen.

Volpension

Overnachting(en) inclusief ontbijt, lunch en diner.

All-inclusive

Overnachting(en) inclusief ontbijt, lunch, diner, drankjes en tussendoortjes. Het is afhankelijk van het hotel naar keuze wat wel en niet inbegrepen is. Bepaalde alcoholische dranken (sterke drank) vallen hier vaak buiten. Ook is het 'all inclusive' begrip bij sommige hotel aan een tijdstip gebonden.

Accommodaties

Appartement

Vakantiewoning met meer dan één ruimte en waarvan tenminste één ruimte als slaapgelegenheid kan worden afgesloten door een deur. Appartementen beschikken vaak over een keuken of kitchenette en een badkamer met bad en/of douche.

Boot

Een schip als accommodatievorm is vaak uitgerust als cruise of cruiseferry. Het verblijf is vaak in een privékamer met een (kleine) badkamer, dit kan variëren per gekozen reis.

Chalet

Een vakantiehuis die vaak op een vakantiepark ligt en van hout is gebouwd. Over het algemeen heeft een chalet meerdere kamers en een apart woongedeelte. Bungalows worden ook wel chalets genoemd.

Hotel

Een accommodatie waar je per nacht een privékamer kunt huren. Vaak is verzorging inbegrepen, zoals ontbijt of diner. Veel aanvullende services worden geregeld door het hotel, zoals bedlinnen, handdoeken en schoonmaak.

Kampeerplaats

Een terrein waar je kunt verblijven met een tent, camper of caravan.

Pension

Vaak een eenvoudige en relatief goedkope accommodatie. Een pension heeft vaak een huiselijke en informele sfeer en wordt gekenmerkt door de gastvrijheid van de eigenaren.

Stacaravan

Een relatief ruime caravan die je kunt huren en over het algemeen niet vervoerd mag worden. Deze heeft dus een vaste standplaats, gelegen op een vakantiepark of camping.

Tent

Een te huren tent is vaak compleet ingericht en opgebouwd, gelegen op een camping of vakantiepark. Soms wordt het begrip 'safaritent' gebruikt om luxe en grote tenten aan te duiden.

Vakantiewoning

Een woning variërend in grootte en verschillende kamers, die voor vakantie's te huur beschikbaar worden gesteld. Vakantiewoningen kunnen op een vakantiepark gelegen zijn, maar ook op privégrond. Deze woningen kunnen vrijstaand, geschakeld of in appartementsvorm worden aangeboden.

Villa

Een luxueuze vakantiewoning, die variërend in grootte en verschillende kamers te huur beschikbaar worden gesteld. Een villa is over het algemeen groter dan een standaard vakantiewoning, vrijstaand en van meerdere gemakken voorzien.

Studio

Een appartement die bestaat uit één slaapgedeelte (vaak is dit niet een afgezonderde ruimte met deur), kookgelegenheid en aparte badkamer.

Suite

Een tweepersoons kamer in een hotel. Deze beschikt over een aparte zitkamer. Vaak is een suite een 'luxe kamer'.